GEBRUIK & ONDERHOUD

Bij Keukenkroon vinden wij het belangrijk dat u zorgeloos en langdurig kunt genieten van uw artikel. Alle artikelen worden dan ook met grootste zorg geproduceerd, met hoge kwaliteit materiaal. 
Door uw artikel met zorg te behandelen en te onderhouden beleeft u er zo lang mogelijk plezier aan.

Onze tips

Onderhoud RVS artikel
Voor dagelijks onderhoud wordt geadviseerd om schoon water te gebruiken met eventueel toevoeging van een zachte zeep. Ter verwijdering van koffie-, thee- en vetaanslag gebruikt u een vloeibaar mild schoonmaakmiddel (zonder chloor en/of bleek). Bij gebruik van een schuursponsje, dient u in de polijstrichting te poetsen en gebruikt u enkel de zachte kant van het sponsje.

Laat schuursponzen en harde doeken in de kast liggen
Om krassen en andere permanente beschadigingen op uw artikel te voorkomen, raden wij u aan geen schuursponzen, staalwol of andere harde doeken te gebruiken op het artikel. Een hard materiaal kan ervoor zorgen dat het oppervlakte van het artikel permanent beschadigd, terwijl u met een zachte doek het oppervlakte mooi glimmend poetst.

Krassen en/of deuken voorkomen
Doordat keuken & badkamer accessoires dagelijks worden gebruikt, zijn lichte krassen en deuken aan de oppervlakte onontkoombaar. Het artikel kan beschadigen wanneer deze te ruw behandeld wordt. Voorwerpen dienen voorzichtig in de wasbak of op het afdruipgedeelte te worden gelegd. Beschadigingen blijven beperkt door zo min mogelijk hiermee over het materiaal te schuren.

Vermijd hitte

 • Plaats hete pannen nooit rechtstreeks op het afdruipgedeelte of in de spoelbak. Gebruik bij voorkeur een onderlegger hiervoor.
 • Snijd nooit op een werkblad: dit veroorzaakt niet repareerbare krassen. Gebruik altijd een snijplank.
 • Snijd nooit in de voeg- en/of koppelnaden. Verwijder nooit de kit uit de voegnaden rondom de spoelbak of kookplaat.
 • Voorkom heen en weer schuiven van harde materialen (porselein e.d.) op een werkblad.


Onderhoud PVD coated, kunststof en stenen artikelen
Al onze koperen, gun metal en gouden keuken & badkamer accessoires hebben een PVD-coating ‘Physical Vapor Deposition’. Deze vorm van coating vormt een dunne, sterke toplaag op een product. Met de PVD-coating geniet u van de kleurrijke looks en van de hardheid van RVS. PVD coated artikelen kunnen dus het zelfde behandeld worden als een RVS artikel. Voor dagelijks onderhoud wordt geadviseerd om een PH-neutraal schoonmaakmiddel te gebruiken of schoon lauw water met eventueel toevoeging van een zachte zeep. Droog het artikel af na de reiniging om kalkafzetting te voorkomen. 
Gebruik geen azijn, chloor en andere hardnekkige schoonmaakmiddelen. Hardnekkige schoonmaakmiddelen zoals azijn en chloor kunnen ervoor zorgen dat er vlekken ontstaan op de oppervlakte van koperen, gun metal of gouden accessoires. Kies daarom altijd voor een zacht middel zoals groene zeep om te poetsen.

Onderhoud witte of zwarte spoelbakken
Omdat de witte en zwarte spoelbakken van gemaakt zijn van graniet, is op de juiste manier schoonmaken en onderhouden van de spoelbak van belang. Zo houdt u deze langdurig mooi. Zorg er in ieder geval voor dat u in het dagelijks gebruik de spoelbak goed na droogt met een zachte doek. Op deze manier blijft er geen water in de spoelbak staan en hoeft u minder hard te zwoegen op het schoonmaken van uw spoelbak. Het voorkomt overmatig kalkaanslag én vlekken.

SCHOONMAAKTIPS VOOR ELKE DAG

 • Met het oog op de vorming van hardnekkige vlekken is het dagelijks reinigen van je witte of zwarte spoelbak met een zachte doek voldoende.
 • Gebruik geen schuurspons!
 • Wij raden aan om uw spoelbak dagelijks te reinigen met groene zeep.
 • Maak de spoelbak vervolgens droog met een zachte doek.

Tevens is het belangrijk dat er geen (scherpe) voorwerpen in de gootsteen vallen en hete pannen nooit rechtstreeks in de spoelbak worden geplaatst. Dit kan beschadigingen aan de spoelbak aanbrengen. Probeer dit dus zoveel mogelijk te voorkomen. Hetzelfde geldt voor het snijden van producten, doe dit niet in de spoelbak of rechtstreeks op uw aanrechtblad om beschadigingen te voorkomen.

Voor hardnekkige etensresten in de zwarte of witte gootsteen doet schoonmaken met bakpoeder (ook wel baking soda) wonderen.
Let op! Wij raden het gebruik van schuursponzen, schuurmiddelen, bijtende reinigingsmiddelen, citroenzuur, oplosmiddel of bleekreinigingsmiddel ten zeerste af om uw spoelbak mee schoon te maken.


Voor en- nadelen van een zwarte kraan
Met hoge kwaliteit materiaal én het juiste onderhoud geniet u zorgeloos en langdurig van uw zwarte kraan.
De voor- en nadelen van een zwarte kraan hebben wij voor u op een rij gezet!

VOORDELEN

 • Zwart heeft een chique, strakke en moderne uitstraling;
 • Omdat sommige kranen een matte afwerking hebben, blijven er geen vingerafdrukken achter;
 • Keramisch binnenwerk. Dit houdt in dat het binnenwerk slijtvast en dus duurzaam is. Hiermee zal de kraan dus ook niet gaan druppelen;
 • Uv-licht, er ontstaat dus geen verkleuring door de zon.


NADELEN
Ondanks dat zwarte kranen behoorlijk krasbestendig zijn, kán het voorkomen dat er toch een kras op komt, net als op elk ander gelakte ondergrond mogelijk is. Een kras zal op een zwarte laag eerder opvallen dan op bijvoorbeeld wit of RVS.
Gelukkig zijn krassen en kalkaanslag met het juiste onderhoud goed te voorkomen. Zo blijft uw kraan langdurig mooi. En het schoonmaken van een zwarte keukenkraan is een peulenschil, gewoon met een sopje! 

 • Gebruik een zacht reinigingsmiddel. Kies bijvoorbeeld voor groene zeep;
 • Spoel na de reiniging uw kranen daarbij goed af, zodat er geen reinigingsmiddel achterblijft;
 • Naast het middel, is ook de juiste doek van belang. Kies voor een zachte doek, zoals bijvoorbeeld een microvezeldoek;
 • Droog de kraan na dagelijks gebruik of schoonmaak goed af met een zachte doek. Hiermee houdt u de artikelen langer vrij van kalkaanslag.

Wij raden het gebruik van schuursponzen, schuurmiddelen, bijtende middelen, citroenzuur, oplosmiddel of bleekmiddel uiterst af om uw zwarte kraan mee schoon te maken.